Ha minden jól megy, november hónapban két alkalommal is le tudunk ülni játszani. Mivel pedig úgy áll a történet, hogy a játékosok megérkeznek Bral Sziklájára, következzék némi  információ erről a híres aszteroidavárosról:

"Bral Sziklája? Egy aszteroidaváros a csillagok között, a Vadűr keresztútján. Egy város, ahol az Ismert Űr minden söpredéke és áruja megtalálható. Egy koszos, zajos, zsúfolt és veszélyes hely. De azt hiszem, nincs az Ismert Szférákban még egy hely, amely ennyire hiányozna.

      - Kvothe, fél-tünde csempész, a Karvaly gébicshajó kapitánya"

Tucatnyi szféra kereskedői találkoznak Bralon, hogy eladják a szállítmányukat, és közülük egy sem tér haza tisztességes nyereség nélkül. A piacain sok száz világ termékei megtalálhatóak, itt mindenki megleli amit keres. Acél, ritka fűszerek, egzotikus növények, ritka ékkövek, ásványok, elfelejtett tudás, titkok… Bral Szikláján mindenre találni vevőt. Ahol pedig vevők vannak, ott vannak eladók is, hogy kielégítsék a legkülönösebb igényeiket is. Azt tartják, itt minden eladó, itt mindennek megvan a megfelelő ára. Ha pedig a vevő nem találja meg ami keres, akkor ha mást nem is, azt biztosan meg tudják neki mondani, hogy hol lelheti meg azt, amit szeretne.

Nehéz elhinni, hogy ez az aszteroida város, amely alig egy évszázada még egy kalóztanya volt a vadűri kereskedelmi útvonalaktól távol, mára legnagyobb kereskedelmi központtá vált az űrjáró fajok között.
Meglehet ennek az a sajátos felfogás az oka, amely szerint: Hagyd a bosszúd a kikötőben! Mindenesetre, nagyon kevés olyan helyről tudni, ahol olyan jól megférnek egymás mellett az agyszívók, törpék, beholderek, tündék és a többi faj egyedei, mint ebben a kikötővárosban. Itt félre tehetik az ellentéteiket, és mindenkinek csak egy cél lebeg a szeme előtt: a haszon.
Szigorú törvények szabályozzák a rendet, hogy fenntartsák ezt az állapotot, így akinek van egy kis józan esze, és távol tartja a kezét a fegyvere markolatától, valamint messzire elkerüli a sötét sikátorokat, az nem keveredhet bajba.

HOL IS TALÁLHATÓ A SZIKLA?

Ez egy meglehetősen nehéz és összetett kérdés, mivel a kiadott Spelljammer anyagok nem tartalmaznak erre vonatkozólag semmi hivatalos információt, és a kalandmester döntésére bízzák, hol is helyezkedik el az ő általa mesélt játékokban ez az aszteroidaváros.
Egyszóval éppúgy lehet Szürkeűrben az Őrlőben, mint Krynnűrben a Zivilyn Holdjai vagy akár Birodaloműrben, a Toril körül keringő Szelüne Könnyei között.
A leginkább kanonizált változat szerint azonban Bral Sziklája Birodaloműrben, a Szelüne Könnyei elnevezésű aszteroidarajban található. Legalábbis erre vonatkozóan több utalás is található hivatalosnak tekinthető cikkekben, illetve a Spelljammer világhoz kiadott regények is ezt sugallják (ha konkrétan nem is fogalmazzák meg). Ennek ellentmond azonban, hogy a harmadik regény, amelyben a Második Nem-emberi háború kezdeteiről is lehet olvasni, Bral Szikláján kezdődik és az aszterodiavárosnak helyet adó szférában olyan helyszínek és események is említésre kerülnek, amelyek nem szerepelnek egyetlen Birodaloműrről szóló leírésban sem.

Úgyhogy, a szféra helyének eldöntése mindig is a kalandmester dolga marad. Mindenesetre, az én világomban Bral Sziklája Birodaloműrben található, Szelüne könnyei között. Így ha az ember felnéz szűk utcákról a város egére, akkor láthatja odafent ragyogni Toril kéklő gömbjét. 

ÉLET BRAL SZIKLÁJÁN

Bral Sziklája egy nyüzsgő, koszos kikötőváros, ahol az ismert űr minden faja és söpredéke megtalálható. A törvény és a rend gyakorlatilag nem létezik. Két szabály van, amit jó ha észben tart az utazó, ha Bralra látogat: mindig a saját dolgoddal foglalkozz, és legyen elég aranyad, mert azzal minden helyrehozható.
Bral valahogy túlzsúfolt, mégis alig páran vannak, akik igazán szegénynek mondhatók. Elég arany folyik keresztül a város kereskedőinek és a kalandozóknak a kezén ahhoz, hogy mindenkinek csurranjon, cseppenjen belőle valamennyi.
Ha az előzékenység Bralon a király, akkor az arany itt a királynő. A kereskedelem élteti a várost, itt minden kapható, legyen az élő vagy élettelen, kézzel fogható tárgy, vagy egy információ, egy szívesség.
Egy tipikus séta során a Nagy utca mentén, vagy a Lámpa utcán megtapasztaljuk a lázas nyüzsgést, mintha száz világ lényei alkudoznának száz világ nyelvén. Kereskedők, kíváncsi utazók, mutatványosok, vándor árusok, kifőzdék, árnyékos sikátorokban meglapuló tolvajok, örömlányok. Ahogy az utazó kijut az Alsóvárosból a Középső városba, kicsit szellősebbek az utcák. Az alsóbb részek tavernáinak és kocsmáinak helyét átveszik a boltok és az elegánsabb fogadók. Innen már látszik Andru palotája, amely akár egy kivilágított ékszer ül a város felett a hegytetőn, túl a zöldellő ligetekkel övezett nemesi palotákon.

Az élethez szükséges alapvető dolgok nem igazán hozzáférhetőek a Vadűrben. A levegő, a víz, az élelem és a ruházat, mindezek biztosítás problémás lehet egy nagyobb populáció számára az űrben.
A levegő ingyenes a városlakók számára, de minden csillagbárkának levegő adót kell fizetnie, amikor kiköt a dokkban. Ez általában 2 ezüst a csillaghajó minden egyes tonnája után. Ha valaki elhasznált levegővel dokkol, arra további 100, ha pedig halálos levegővel, azzal szemben további 500 arany bírságot szabnak ki a kikötői hatóságok. Bár egy csillagbárka elhanyagolható lenne a Szikla méretéhez képest, Bral azonban egy 12 ezres nagyváros. Meglehetősen törékeny a levegő egyensúlya, és a szükséges oxigént csak a nemesi negyed kertjeinek növényei, valamint az Alsóoldal mezői, gyümölcsösei állítják elő.
A víz bőséges mennyiségben áll rendelkezésre, köszönhetően az aszteroida jelentős méretű tavának. A tó vize természetellenesen hideg és tiszta, és a vizet gravitációs pumpákkal vezetik a gravitációs síkba, és itt vezetik el csatornákon keresztül a város különböző pontjaira. A köztéri kutak legtöbbje a Felső- és a Középső városnegyedben található, de az Alsóváros jelentősebb pontjain is vannak kutak. A dokkokban szintén számos kút található, ahol a csillagbárkák feltölthetik a vízkészleteiket, ezért azonban a kapitányoknak a hajó minden egyes tonnája után 1 ezüstpénz kell fizetnie.
A víz maga azonban nem a természetes tartozéka az aszteroidának, és a tó sem örökéletű. Minden 4-7 év használat után a tó elapad, kimerül. Ilyenkor a város csillagbárkái egy jégaszteroidát vontatnak ide a közeli aszteroida mezőből, amelyet Bral gravitációs mezején kívül feldarabolnak, és közel egytonnás darabokban a tóba eresztenek. Az eljárás általában 3 hónapig tart, és évekre megoldja a város vízzel kapcsolatos problémáit.
A vízzel szemben az élelem meglehetősen drága a Sziklán. Az Alsó oldal mezői a leggondosabb földműveléssel is csupán mintegy 3000 embert tudnának ellátni élelemmel, ezért számos kereskedő nagy mennyiségben szállít élelmiszert a város lakói számára. Néhány társaság aszteroida farmokat üzemeltet a közeli aszteroida mezőben, míg mások távoli világokon vásárolnak olcsón élelmiszert, és szállítják a városba. Egy átlagos háztartás élelmezése naponta 2 ezüstbe kerül a háztartás minden egyes tagja után. Ez egy négytagú család esetében havi szinten 25 aranyat jelent. A húskészítmények különösen drágák, mivel sehol sem tenyésztenek állatokat a Sziklán, és a szállítási költségek jelentős részét elviszik a profitnak. Mivel drága a megélhetés, ezért a fizetések is jóval magasabbak itt a más világokon megszokottaknál.
A ruházat ésszerű áron megvásárolható a városban, köszönhetően annak, hogy számos kereskedő szállít ide jó minőségű szöveteket és bőröket. Ez azt jelenti, hogy egy öltözet átlagosan 50%-al kerül többe, mint az más világokon megszokott. A ruházat egyfajta különbözőséget is jelent a város olvasztótégelyében, ahol annyi világ népei keverednek össze. A helyiek általában az egyszerű, dísztelen ruhákat keresik, és az ide érkezőkről már az öltözetük alapján megállapítható, hogy külvilágiak. 

Bral Sziklájának térképe elérhető az alábbi címen:

http://spelljammer.blog.hu/2010/07/26/bral_sziklaja_egy_varos_a_csillagok_kozott#more2178165

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://spelljammer.blog.hu/api/trackback/id/tr43357577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása