Spelljammer képregények

Szerző: spelljammer on 2011.09.21. 12:09

A TSR - meglovagolva az akkori divathullámot és jó multiként megpróbálván minél több bőrt lehúzni egy adott termékről - a DC Comics-al karöltve 1990-91 között összesen 15 darab képregényt jelentetett meg a Spelljammer játékához.

A kor divatjához és a DC profiljához kapcsolódóan ezeknek a képregényeknek a képi világa közelebb állt egy szuperhős képregényhez, mint egy középkori, anakronisztikus világéhoz, amelyet az AD&D fantasy világegyetemébe helyeztek. Ennek megfelelően lehet őket szeretni és gyűlölni, mindenkinek a saját ízlése szerint. Nekem személy szerint nem jöttek be, bár vannak bennük hasznos rajzok (neogi, umber hulk, giff, tünde armada stb), azonban a történet maga a legtöbb esetben gagyi, és a képi világ messze van attól, ahogy például én képzelem ezt a világot.

Paul Westrermeyer, aki bár nem tagja a játékot előállító csapatnak, azonban Spelljammer körökben oszthatatlan érdemeket szerzett, és nem utolsósorban közreműködött a játék Hackmaster változatának (Hackjammer) elkészítésében, nem egyszer keserűen állapította meg, hogy ezekből a képregényekből is látszik, hogy a TSR nagy ívben tett arra, hogy mi lesz a Spelljammer jövője.

Az alábbiakban a képregények általa elkövetett értékelésének magyarított változata következik. Az értékeléshez tudni kell, hogy csillagokkal jelezte azok hasznosságát, *-tól *****-ig. Az * csillag a gagyi kategória, a *** csillag az átlagos termék, amelyben egyaránt vannak jó és rossz dolgok, míg a ***** csillag egy kiváló terméket jelöl, amely a Spelljammer világgal kapcsolatban alapvető. Nos, mondanom sem kell, hogy a képregények legjobb esetben is csak *** csillagot kaptak, de inkább a gyengébb pontok a jellemzőek.

 

TSR Worlds Annual #1 (értékelés: **)

 Ez a bevezető képregény megkísérli összekapcsolni a Spelljammer világot a TSR/DC által készített többi AD&D világgal. A négy írónak és több rajzolónak köszönhetően a kiadvány eléggé eltérő színvonalú. Még az Elfeledett Birodalmak (Forgotten Realms) világán játszódó fejezet a legjobb.

 

"Rouge Ship" Spelljammer #1-4 (értékelés: ***)

 Egy viszonylag érdekes történet, amely az előző kiadványban megismert Unipaxala mellett egy névtelen égitesten játszódik, ahol a "Dalok Anyját" követő nomád törzsek élnek, amelyek papjai csak énekelve tudnak varázsolni. A történet egy, a neogikkal vívott csatával ér véget.Megfelelő kezdet egy olyan történethez, amely megmutatja, hogy mennyire haszontalan lehet egy smalljammert birtokolni. 

 

"Boroda Cycle" Spelljammer #5-8 (értékelés:**)

Boroda egy dzsungel világ, amelyet bármelyik kristályszférában el lehet helyezni, és nagy potenciál van benne, azonban köszönhetően annak, hogy meglehetősen rosszul van megírva, és kibelezi a Spelljammer világképet, nem túl sok jót lehet róla elmondani.

 

 "The Geas" Spelljammer #9 (értékelés:***)

Ez a jól megírt történet egy visszapillantás, amelyben megismerhetünk egy ifjú kalóz királynőt, Káosz Úrnőt - ami a korábbi kiadványokban megismert varázslónő, Meredith régebben használt neve - abból a korból, amikor Bral Sziklája még csak egy kalózbázis volt. 

 

"Exile on Taladas" Spelljammer #10 (értékelés: ***)

Hasonló visszapillantás, mint az előző kiadvány, amelyben két földlakó birodalmat ismerhetünk meg, amelyek repülő hajókkal - Barras és Astrylon - fedezik fel a Vadűrt. Igaz "Swashbuckling" kaland néhány hasznos világgal és egy átkozottul érdekes történet Nimonéról (ami a korábbi kiadványokban megismert varázslónő, Meredith régebben használt neve), amelyben betekintést nyerhetünk a gonosz, kapzsi énjébe is.

 

 "Meredith Cycle" Spelljammer #11-13 (értékelés: *)

Ez a három kiadvány egy halom szemét, amelyben feltűnik ugyan egy törpe citadella, egy tünde armada, és egy Glith kalózai által üzemeltetett tünde hadihajó. A Meredit - Káosz Úrnő - Nimone vonalra épülő történet homályos, nem túl meggyőző, ráadásul sok helyen alapjaiban erőszakolja meg a Spelljammer kánont. Arról nem is beszélve, hogy a Tünde Birodalmi Flotta Napóleon korabeli tengerészeti egyenruhára hajazó viselete maga a borzalom. Egy újabb példa arra, hogy a TSR mennyire nem foglalkozott azzal, hogy mi lesz a Spelljammer termékekkel.

 

 "Nimone" és a "Song of Einheriar" Spelljammer #14-15 (értékelés: *)

Az utolsó két kiadvány Meredith a varászlónő és a fia, Bors történetét meséli el, azonban Bors nem mágikus nézőpontja elég szegényesen kidolgozott, és a leírtak nemigen találkoznak a világ szabályaival. Mégis, mindkét kiadvány tartalmaz érdekes részeket, mint például az a mágikusan halott sargasso, amely egy nagy csata után hátramaradt rengeteg szellemnek, kísértetnek köszönhetően alakult ki. A történet vége siralmas, látható, hogy az íróit egyáltalán nem érdekelte, hogy a képregény sorozat el lesz kaszálva és számos megválaszolatlan kérdést hagytak hátra.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://spelljammer.blog.hu/api/trackback/id/tr513243101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spelljammer · http://spelljammer.blog.hu 2011.09.21. 14:48:20

Ha van valakinek olyan ismerőse, aki jól rajzol és színez/fest kézzel vagy számítógéppel, szívesen rajzoltatnék vele egy néhány oldalas színes "concept art" képregényt, hogy szerintem hogyan is kellene kinéznie egy jó, hangulatos Spelljammer képregénynek. :)
süti beállítások módosítása