A Kormányban ülve

Szerző: spelljammer on 2010.05.03. 20:51

Sokszor felmerül a kérdés, mit láthat és érzékelhet az a mágiahasználó, aki egy csillagbárka mágikus kormányában ülve irányítja a járművet. Bár ezzel kapcsolatban elég sok minden megtalálható az oldalsávon található füzetekben - Csillaghajók, Űrjárók -, mégis, újra és újra felmerülnek a témához kötődő kérdések.

A füzetekben olvasható, hogy a kormányos számára az érzékelésnek két szintje van. Most foglalkozzunk azzal, mit érzékel a kormányos a hajóból, és a hajón lévőkkel kapcsolatban?

Képzeljük el, hogy az emberi test egy hajó, és a kormányos nem más, mint az érzékelésünk. Tisztában vagyunk a testünk határaival, érzéseivel, érezzük a sérüléseit, pont úgy, ahogy a kormányos is érzékeli a csillagbárka állapotát. A legénységet ahhoz hasonlóan érzékeli, mint ahogy mi is érzékeljük a bőrünkön futkozó hangyákat. Érezzük, hogy ott vannak, tisztában vagyunk vele, hogy mely testrészünkön mászkálnak. Ahhoz azonban, hogy megszámoljuk mennyi hangya van rajtunk, már nem elég érzékelni, meg kell nézni, és megszámolni őket. Ugyanígy, bár érezzük, hogy mondjuk egy hangya mászik a kezünkön, ahhoz hogy megállapítsuk, hogy miféle hangya az, és ténylegesen csak egy vagy több, bizony oda kell néznünk.

Hasonlóan működik ez a kormányos esetében is. Érzi a hajó fedélzetén a legénységet, a legénység mozgását, azonban ahhoz, hogy megmondja, hol mennyien vannak, meg kell számolnia őket. Ugyanígy, érzi azt, hogy valaki van mondjuk a hajó orrában, vagy a hajókonyhában, azonban ahhoz, hogy megnézze, ki az, és hogy mit is csinál, oda kell koncentrálnia, "néznie". Vagyis arra a részre koncentrál, és mintha "kamerán" látná, láthatja, hogy mi történik ott. Tehát azt érezheti a kormányos, hogy valaki van a hajóorrban, de ahhoz, hogy megmondja ki az, oda kell figyelnie. Arra azonban nincs lehetősége, hogy megmondja hol van X vagy Y egy adott pillanatban a hajó fedélzetén. Ez csak úgy lehetséges, ha egyesével minden helyiséget végignéz, ahol érzi hogy van valaki, amíg rá nem bukkan arra, akit keres.

Ilyenkor azonban, természetesen megoszlik a figyelme a hajót körülvevő Vadűr és a fedélzet között. Egyszerre teljes figyelemmel csak egyik irányba figyelhet. Ha a csillaghajó vezetése közben a hajó fedélzetén zajló eseményekre is koncentrál, vagy netán keres valakit, akkor az érzékeléssel és a kormányzással kapcsolatos próbáit negatív módosító sújtja.

 

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://spelljammer.blog.hu/api/trackback/id/tr771972149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása