Hogyan készült?

Szerző: spelljammer on 2010.02.21. 06:52

Több kérdést is kaptam a játékosaimtól, illetve más fórumokon azzal kapcsolatban, hogy hogyan készült a Kalandok a Vadűrben anyag, illetve, hogy mennyire eredeti és mennyi belőle az, amit jómagam tettem hozzá?

Ami leíró anyag (Ismert Szférák, alapfogalmak, űrjáró fajok, felszerelés és fegyverzet, csillagközi szervezetek, csillaghajók stb...) az mind eredeti, a Spelljammerhez megjelent angol nyelvű kiadványok fordítása, amelyekre az adott füzet elején hivatkozom is.

Ami részben az én kreálmányom, az a Harc a Csillagok Között, és a presztízs kasztok, illetve az ezekhez kötődő statisztikák. Azonban ezek legtöbbjének alapjául is más d&d 3e kiadványok, illetve az interneten hozzáférhető anyagok szolgáltak.

Kasztok: A legtöbbje a Shadow of the Spider Moonban került eredetileg leírásra, ezekhez nem nyúltam hozzá, csak lefordítottam. Ami ott nem szerepelt, azok a Complete Spacefarers Handbook kiadványban voltak eredetileg leírva, például az imposztor, a csatamágus, a tengerészgyalogos és a futár. Ezeket az ott leírtak alapján, és más d&d 3e kiadványokban leírt hasonló kasztok leírását figyelmbe véve jómagam alkottam meg. (Pl. az általam az eredeti átkonvertálásával leírt Imposztor sokkal közelebb áll ahhoz, amit anno a Complete Spacefarers Handbook leírt, mint az, ami az angol oldalakon található). Ami teljesen saját kreálmány, az a csempész, azonban ennek az alapjait is "hivatalos" anyagok alkotják.

A Wizards oldalán található a D&D Fight Club topik, és itt található kidolgozott csempész karakter, amelyet itt egy harcos2/kalandor4/Szerencse kegyeltje5 hármasból raktak össze. Mivel mi úgy játszunk, hogy csak olyan anyagokat használunk, amely magyar nyelven hozzáférhető, és a Szerencse kegyeltje leírását taglaló Complete Scroundel nem ilyen, ezért az itt szereplők alapján kreáltam egy csempész prezstízs kasztot, amellyel hasonló szintet elérve nagyjából hasonló képességekre tesz szert a karakter. Ami eltérés, az az, hogy megkapja korlátozottan a bárd által is használt mágiát, hogy ha úgy hozza a helyzet, akkor a kormányba is beülhessen.

Fajok: A leírások egy az egyben az eredeti játékból származnak. A giff, grommam és hadozee játékos karakter staisztikái a Shadow of the Spider Moon alkotojától származnak, ez pedig némileg eltér attól, ami a Beyond the Moons oldalon található.

Szakértelmek és képességek: A szakértelmek és a képességek leírása is tekinthető "officialnak", azonban itt nehézséget okozott, hogy mit is vegyen alapul az ember? A hivatalosnak elismert Beyond the Moons oldalon ugyanis, többféle konverzió is található, nem is szólva a Shadow of the Spider Moon kiadványról, ezért választanom kellett, hogy melyiket használom fel az anyagaimban. Mivel szakértelem pontja és képesség pontja sincs több attól egy játékosnak attól, hogy Spelljammer világában játszik, ezért csak a legszükségesebbeket vettem át, illetve néhány szakértelmet - az ötletet a Star Wars Saga editionból átvéve - összevontam. Például az Ismeret (Ismert Szférák) szakértelem magába foglalja a korábban külön ismeret Vadűri Történelmet is.

Csillaghajók, csillaghajók közötti harc: Erről korábban bővebben írtam. Akinek esetleg rendelkezésre állnak még az eredeti játékhoz kiadott csillaghajó figurák, és azokkal szeretné a harcot szimulálni, annak elérhető az eredeti AD&D űrharc d&d 3e konverziója is angol nyelven a http://lost.spelljammer.org/TBLIV/lsccs3e/ oldalon. Itt szintén található arra szolgáló leírás is, hogyan tervezhet vagy konvertálhat át valaki csillaghajókat d&d 3e-re. Ha pedig valaki további csillaghajó figurákat szeretne letölteni, arra is van lehetősége a http://melkot.com/mechanics/sj-ships.html oldalról. Jómagam a hajók statisztikáinak - és a csillaghajó fegyverek statisztikáinak - alapjául a Shadow of the Spider Moon kiadványt vettem, arról pedig, hogy az űrharc szabályai hogyan alakultak, egy korábbi hozzászólásban olvashattok.

Remélem, ezzel válaszoltam a felmerülő kérdésekre.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://spelljammer.blog.hu/api/trackback/id/tr311777343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása