Harc a csillagok között

Szerző: spelljammer on 2010.01.26. 08:12

Az eredeti Spelljammer játék az AD&D rendszerhez készült, és hivatalos d20 konverzió - egy minijáték, a Shadow of the Spider Moon kivételével - nem készült hozzá. Ugyan a Wizards által hivatalosnak elismert rajongói oldalon - Beyond the Moon (az első Spelljammer regény címe alapján) - található néhány konverzió, azonban egyik sem tekinthető hivatalosnak.

Ezért, amikor elkezdtem magyarosítani és d20 rendszerbe átültetni a világot, annak egyik leghangulatosabb - és szerves - részét, az űrharcot az egyetlen hivatalos anyag alapján vettem át.

Az élet - és a játékok - azonban azt bizonyította, hogy ez nem igazán életképes. Egyszerű ugyan, de a nem igazán adja vissza a hajók közötti harc ízét és hangulatát.

Ezért úgy döntöttem - a játékosaimmal egyetértésben -, hogy új megoldás után nézek. A Beyond the Moon oldalon vannak kísérletek az eredeti harcrendszer átültetésére, amikor hexes alapon, hajó figurákkal lehet lejátszani a harcot, azonban azt gondoltam, ha már d20, akkor onnan kellene meríteni.

Szerencsére a Wizards már kiadott egy olyan játékot, amely d20 rendszer alapján űrhajók közötti harcot szimulál. Igen, a Star Wars játékokról beszélek. Úgyhogy úgy döntöttem, megnézem, hogyan konvertálható át az ott leírt rendszer a Spelljammerbe úgy, hogy mégis más legyen, de működőképes, és mind a kormányosnak, mind pedig az ostromfegyverek kezelőinek izgalmassá tegye a harcot a csillagok között.

Azt hiszem, elég jól sikerült (játszható és kiegyensúlyozott) a végeredmény, bár ezt azt eredményezte, hogy újra kellett számolni az összes csillaghajó startisztikát, és be kellett vezetni néhány új dolgot (például manőverező értéket számszerűsítve) is.

Csillaghajók néven letölthető az új rendszer az oldalsávról. Hatálytalanná teszi az Űrjárók Könyve vonatkozó részeit (ami ezért hamarosan módosulni fog), azonban jóval bővebb annál, mivel a harci szabályok módosulása mellett belekerült számos elérhető csillaghajó alaprajza is.

Jó szórakozást hozzá, és aki játszik vele (mert azért vannak érdeklődök, ezt mutatja a közel 2000 oldalletöltés a blog indulása óta), várom a véleményeket, észrevételeket!

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://spelljammer.blog.hu/api/trackback/id/tr121702793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása