Azért, ha megnézi az ember a d&d3E illetve 4E-hez kiadott anyagokat, akkor láthatja, hogy nem halt ki teljesen a Spelljammer a d&d rendszerből, mert bizony itt-ott felbukkannak jelei annak, hogy él, létezik a jelenlegi világok mellett. Még ha hivatalosan, külön kiadványban egyenlőre nem is foglalkoznak vele.

Utalásokat a mai napig sok helyen találni a csillagközi utazásra, és most nem feltétlenül csak a Spelljammer csillaghajók síkok közötti utazására célzok.

A neogi, amely először mint egy a Spelljammer világhoz tartozó szörny tűnt fel, azóta szervesen beépült a rendszerbe, és mára már valamennyi szörnyek könyvében megtalálható a leírása, mint egy gonosz rabszolgatartó és rabszolgakereskedő faj.

Ha pedig valaki belelapoz a Lords of Madness-be, ott a neogik részletes leírásánál megemlítik a Halálpókot, a neogik csillaghajóját, amellyel más bolygókra utaznak, hogy rabszolgákat szerezzenek be maguknak.

A könyvből a másik érdekesség az agyszívók leírása. Bár az agyszívók már régóta léteztek a d&d-ben, mégis a Spelljammer világ volt az, amely először töltötte meg őket igazi tartalommal, és emelte ki a "tucatszörnyek" világából. Az eredettörténetüket pedig az Astomundi Cluster kiegészítő írta meg, és a korábban már említett kiegészítő, a Lords of Madness hivatkozik is erre. Akárcsak az illithidek nautiloid hajóira, amelyekkel szintén képesek a csillagok között járni.

Ebből is látható, hogy a Spelljammer az AD&D után is tovább él. Ha az ember figyelmesen olvas, akkor sokfelé találkozhat erre utaló információmorzsákkal. És talán a Dark Sun 2010-es, valamint a Sárkánydárda Krónikák 2011-es feltámasztása, újraértelmezése után egyszer a Spelljammerre is sor kerül.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://spelljammer.blog.hu/api/trackback/id/tr811316821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása