Bionoid vs Guyver

Szerző: spelljammer on 2009.08.09. 06:47

Tegnap érdekes párhuzamra hívták fel a figyelmem.

Játszottunk - a leírása hamarosan olvasható lesz annak a játékülésnek a leírásával együtt, amely még elmaradt -, és a történetben feltűnt néhány bionoid is. Megmutattam a játékosoknak a képét, hogy el tudják képzelni mi is az amivel szembe találkoznak, mire egyikük azt mondta: Jééé... Ez pont úgy néz ki, mint egy guyver.

Mi az a guyver? Ez volt a kérdésem, és erre megmutatta az interneten. És valóban, a guyver megszólalásig hasonlít a bionoidra.

Ami azonban leginkább megdöbbentett az volt, hogy a guyver és a bionoid erősségei és gyengéi is szinte egy az egyben megegyeznek. A fejében lévő kristály a sebezhető pontja, a mellkasán a panelok kinyithatók, és az ott lévő kristályok pusztító erejű energialöketet képesek létrehozni, illetve különböző, fegyverként használható kinövések, tüskék borítják a testét borító páncélt, és ezekkel harcol (bár a bionoidnak kézifegyvere is lehet: kard, csatabárd...), továbbá 360 fokban képes érzékelni a körülötte zajló eseményeket stb...

A guyverek eredetével nem vagyok tisztában, azonban a bionoidokat - a Spelljammer Szörnyek könyvében (MC9) megjelent információk szerint - a tündék teremtették.  Főleg tündék és fél-tündék, akik önként vetették alá magukat az átalakításnak, és így alakváltással képesek váltak bionoiddá változni, egy pusztító "élő fegyverré" a tündék kezében az orkok ellen. Mivel azonban azok voltak amik - fegyverek -, és a Nem-emberi háború után az tündék úgy bántak velük, mintha torzak lennének, egy ragály áldozatai, fertőzöttjei, a bionoid klánok maguk mögött hagyták egykori teremtőiket, és visszavonultak az Ismert Szférák eldugott vidékeire.

Hogy mi volt előbb, a guyver vagy a bionoid, hogy ki nyúlta le kitől az ötletet azt nem tudom, mindenesetre a hasonlóság megdöbbentő. Bár, ha azt vesszük alapul, hogy a bionoid az MC 9-ben jelent meg a '90-es évek elején, míg a guyver 1985-ben bukkant fel először mangaként, azt hiszem egyértelmű a válasz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://spelljammer.blog.hu/api/trackback/id/tr861297629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamsky21 2011.09.20. 19:56:47

Fiatalkorom kedvenc tragikus hőse, Hecate Kir nyúlás? Ráadásul mangából?
Most egy világ omlott össze bennem... :(
süti beállítások módosítása