A napokban újra kezembe került az a Bíborhold, amelynek köszönhetően megismerkedtem az AD&D Spelljammer világával. (Igaz, hozzá kell tennem, hogy szintén a Bíborhold magazinak köszönhetem a másik nagy kedvenc, az Earthdawn megismerését is).

De régen is volt. És szerelem első látásra. El is döntöttük abban a pillanatban, hogy ez kell nekünk. Az első könyv, amit sikerült beszerezni hozzá, nem a kezdő készlet volt, hanem a Spacefarers Handbook. Csak ezt követte később az alap doboz, majd a további kiegészítők.

Már vagy 1-2 éve játszottunk, amikor a Silverlandba járva a kezembe került a TSR következő évi (azt hiszem 1994?) kiadó terve, amin szép színes képekkel illusztrálták, mi is várható az elkövetkező évben. Ebben beharangoztak egy kiadványt Wildspace néven (egy agyszívó képe volt mellette), amely vagy a Spelljammer megújulása, vagy pedig egy újabb kiegészítő lehetett volna. Még számítógépes grafikával felsobott filmet is ígértek hozzá videokazettánn, ahogy az egy másik játék a Dragonstrike esetében már megtörtént.

Úgyhogy vártunk, azután nemhogy a Wildspace nem jött, ki, de a Spelljammernek is vége lett. Ráadásul, a TSR úgy döntött, hogy a játék licenszét sem teszi elérhetővé más kiadók részére, ez pedig egyet jelentett annak befagyasztásával, halálával. Így a Wildspace már ki sem jött, és ha el is készült a film, sosem tudjuk már meg, milyen lett volna.

Ezt követően a Spelljammer sokáig parkolópályára került, csupán néhány évvel ezelőtt jelent meg hozzá egy minijáték Shadow of the Spider Moon címmel a Polyhedron magazinban, a d&d3.5 szabályai alapján. Érdekes kezdeményezés volt, bár már sokkal inkább gőzpunk beütésű volt, és csak vonalakban emlékeztetett az eredeti rendszerre.

Azóta a spelljammerek a d&d4 kiadása esetében jelentek meg ismét, a Manual of Planes kiegészítőben, ahol megemlítik, hogy a síkok közötti utazásra az asztrál tengeren spelljammer hajókat is igénybe vesznek. Mintegy fél oldal leírás (kormány, mágikus megjahtás stb), majd a könyv végén fél oldal statisztika. Egy ábra is található, de ez már nem emlékeztete az eredeti hajókra, sokkal inkább a Magic of the Gathering Skyship Weatherlightjére. Látszik, hogy egy kézbe került a két játék.

Érdekes módon, az orosz fejlesztésű mmorpg az Allods is az asztrál síkon játszódik, és ha valaki elnézi a képeket vagy a videót, akkor érdekes párhuzamokat fedezhet fel, hiszen itt is mágikus meghajtású hajókkal utaznak az asztrál tengeren.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://spelljammer.blog.hu/api/trackback/id/tr641287477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása